torstai 15. syyskuuta 2011

Rautasänky osa 1

Sainpas vihdoin aikaa itselleni sen verran että pääsin tänne blogiin päivittelemään kuulumisia. Tälle syksylle olen asettanut tavoitteeksi tehdä lapsille erilliset makuuhuoneet. Tähän asti he ovat nukkuneet samassa huoneessa ja leikkihuone on ollut sitten erikseen. Ensimmäisenä olen aloittanut tytön huoneen uurastuksella. Olen ajatellut tehdä tyttömäisen hempeän muttei mitään vaaleanpunaista huonetta (ei todellakaan....riittää että äidillä on violetti makuuhuone :) ). 


Ensimmäinen hankinta ja uudistuskohde oli sänky. Mielessäni on ollut rautasänky ja löysin sellaisen nettihuutokaupasta ja kolmisen viikkoa sitten kävin hakemassa sen. Se on suomalainen, yli satavuotta vanha ja se oli todella pahasti ruosteessa ja vaikka työmäärä hirvitti niin ostin sen silti. Tässä kuva sängystä kun hain sen.
Kuten huomaatte, toista päätyä oli yritetty jossain välissä maalata  mutta homma oli jäänyt kesken. Ja toisen päädyn messinkinupit olivat kateissa ja pari rautaputkea oli irronnut päädystä. Halusin tästä samanlaisen kuin se oli silloin yli satavuotta sitten tehtaalta lähdettyään, mustaksi maalattuna messinkisillä tehosteilla. Linkkiä painamalla näkee sen ajan kuvaston jossa tämä sänky on sivulla 17.


http://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=1&id=340520&pageFrame_currPage=17

Ensimmäinen vaihe oli poistaa ruoste hellävaraisesti. Hiekkapuhallus oli yhtenä vaihtoehtona mutta arvelutti sen kova käsittely. Päädyin sitten sitruunahappoon. Ostin paikallisesta sekatavarapuodista lasten kahluualtaan jonka täytin vedellä ja kaadoin 5kg sitruunahappoa sekaan. Annoin kunkin sängyn kappaleen olla yhden vuorokauden nesteessä ja sen jälkeen ruosteenpoisto olikin helppoa, ei tarvinnut kuin pehmeällä sienellä pyyhkäistä ruoste pois ja huuhdella. Maalatun päädyn kanssa jouduin tekemään enemmän työtä mutta sain siitäkin maalin ja myös ruosteen pois.

Tässäpä kuva puhtaalla pinnalla olevasta sängystä.


Sitten vuorossa oli irronneiden putkien hitsaus. Olen joskus kauan sitten hitsannut jotain ja ajattelin sitten itse hitsata nämä putket kiinni...No se nyt ei ollutkaan niin helppoa kuin muistelin... Tässä hieman huonolaatuinen kuva minusta kokeilemassa hitsausta ensiksi aivan rautaputkeen.


Eihän siitä mitään sitten tullut. Puikko jäi kiinni putkeen tai sitten tein putkeen jopa reiän....eikä kypärän takaa nähnyt mitään. Luovutin sängyn sitten parempiin ja osaavampiin käsiin ja Arttu-niminen nuori mies hitsasi sängystä putket kiinni ilman mitään ongelmia. Hyvä tuli!

Katsotaan millainen sängystä tulee maalin kanssa....

Ihanaa syksyistä loppuviikkoa! :)

Loppuviikon piristykseksi tässä teille suloinen 9-vuotiaan koululaisen syysruno jonka bongasin netistä:

On märät sukat,
muttei kuki kukat.
Kuuluu sateen ropina ja
kumppareiden kopina.
Linnut muuttaa pois,
kuka talven tois?

-Joni-

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä. Minullakin on 1800-luvulta oleva vanha rautasänky. Muuten ihan ehjä paitsi yksi nuppi puuttuu. Tekisi mieli tehdä siitä yrttipenkki ulos tai löhöämissänky puutarhaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä. Minullakin on 1800-luvulta oleva vanha rautasänky. Muuten ihan ehjä paitsi yksi nuppi puuttuu. Tekisi mieli tehdä siitä yrttipenkki ulos tai löhöämissänky puutarhaan.

    VastaaPoista